Serkan KAYALAR
(TİKA Başkanı)
“Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında Pilot Üniversite misyonunu üstlenen Bingöl Üniversitemiz, ülkemizde ve bölgesinde arıcılığın gelişimine katkı sağlamak için değerli çalışmalar yürütüyor.
Sahip olduğu doğal çevre özellikleriyle, arıcılık faaliyetleri bakımından Türkiye ve Doğu Anadolu Bölgesinin en elverişli sahalarından biri olan Bingöl; coğrafi konumu, farklı iklim çeşitleri, zengin biyolojik çeşitliliği ve eşsiz doğasıyla binden fazla çiçek türünün bulunduğu dağlarında üretilen başta Bingöl balı olmak üzere arıcılık ve bal ürünlerinin katma değerini artırmaya yönelik yapılan çalışmalar, bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşma perspektifiyle; verimlilikten ihracata, markalaşmadan yerli türlerin korunmasına kadar pek çok alanda sürdürülebilir kalkınma açısından oldukça önem arz ediyor.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) olarak bizler de ülkemizin arıcılık ve bal üretimi konusundaki tecrübesini Kosova’dan Gürcistan’a, Arnavutluk’tan Tacikistan’a, Kuzey Makedonya’dan Somali’ye, Karadağ’dan Ürdün’e, Bosna Hersek’ten Pakistan’a kadar gönül coğrafyamızın her bölgesinde ülkemizin arıcılık ve bal üretimi konusundaki tecrübesini paylaşıyor, arıcılığın geliştirilmesine yönelik eğitimden yerli ürün desteğine kadar dünyanın dört bir yanında proje ve faaliyetler yürütüyoruz. Bu kapsamda Bingöl’ün arıcılık tecrübesini gönül coğrafyamızla buluşturmak da hiç şüphesiz ülkemiz ve bölge ülkeleri için katma değer üretecek önemli bir çalışmadır.
Bu değerli çalışmaları yürüten başta Bingöl Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. İbrahim ÇAPAK ile üniversitenin tüm idari ve akademik kadrosu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.